Wilco van Schaik, sinds 2017 werkzaam bij NEC
NOS Voetbal

'Voetbaldirecteur zijn is de omgekeerde wasstraat, je komt er vuil uit'

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

"Hey, wat moet dat daar?! Mogen jullie hier wel filmen?"

Voor stadion De Goffert staart Wilco van Schaik ernstig door zijn hippe brilmontuur. Sinds 2017 is hij algemeen directeur bij NEC, de club die op dat moment net was gedegradeerd uit de eredivisie.

Inmiddels speelt de club al een paar seizoenen op rij op het tweede profniveau. Momenteel staat NEC achtste, ver verwijderd van het gedroomde kampioenschap.

"Nee joh, geintje, kom binnen", grijnst Van Schaik.

Alsof het zijn woonkamer is, zo beweegt Van Schaik zich vandaag door 'De Bloedkuul', de toepasselijke bijnaam voor de plek waar menig bestuurder afgelopen decennium werd afgeserveerd.

Geregeld bijltjesdag

Maar niet alleen in Nijmegen vloeit bestuurlijk bloed. Ook bij andere profclubs in Nederland bleek het afgelopen jaren geregeld bijltjesdag voor bestuurders. Volgens de KNVB was de situatie de laatste jaren zo ernstig dat afgelopen weekeinde maatregelen zijn afgekondigd die bestuurders in de toekomst meer houvast en bescherming moeten bieden.

De druk op de schouders van voetbalbestuurders is te hoog, vindt de bond. Het is een van de belangrijke oorzaken achter het toenemende verloop onder topfunctionarissen in het profvoetbal. Hun levensduur steekt schril af bij collega's uit het bedrijfsleven. Gemiddeldes liggen daar tussen de vijf en zes jaar. In het Nederlandse profvoetbal vertrekken bestuurders al na twee tot drie jaar.

De druk kan hoog worden, daar weten ze bij FC Twente alles van

Van Schaik, voor zijn klus in Nijmegen zes jaar lang algemeen directeur van FC Utrecht, heeft na het zien van al die afhakers om hem heen de laatste tijd veel nagedacht over de druk die de functie van voetbaldirecteur, cq bestuurder met zich meebrengt.

Vanuit een kuipstoeltje in een verder leeg stadion laat hij zijn licht schijnen over het directeurschap.

"Ik noem het de omgekeerde wasstraat. Je gaat er schoon in en negen van de tien keer kom je er vuil uit. Dat is deze wereld. Er zijn heel wat mensen die naar me toekomen en zeggen: 'Ik wil ook algemeen directeur worden.' Leuk, maar zij zien alleen de buitenkant, een vol stadion, de businessclub, winnen. De realiteit is: de nummer één wordt kampioen en de rest niet. Je verliest vaker in dit vak."

Wéér dezelfde fouten

"In je eerste twee, drie jaar bij een club maak je fouten. Zeker in deze branche, want die heeft zijn eigen wetten. Maar wat je vaak ziet: als het even niet lukt, dan verdwijnen mensen in mijn vakgebied - inclusief al hun gemaakte fouten. Vervolgens komt er een nieuwe binnen en die maakt wéér dezelfde fouten."

"Je ligt continu onder een vergrootglas. Elk woord wat je zegt, elk zinnetje. Het kan je maanden, zo niet jaren worden nagedragen. Welke branches, naast de politiek, hebben dat? Normaal ga je in het weekend naar huis, drink je een borrel. Maar dan begint hier de ellende pas."

  • ProShots
    Zo gaat het vaak. Jan de Jong, amper twee jaar in dienst van Feyenoord
  • ProShots
    Zo gaat het maar zelden: Hans Nijland op de schouders na 22 jaar (!) FC Groningen

"Profvoetbal is anders, kent een andere dynamiek en verschillende doelgroepen. Hier schakel je als een kameleon van zaakwaarnemer naar burgemeester naar hoofdsponsor."

"Bij FC Utrecht moest ik op een zaterdagmiddag honderden supporters tot bedaren brengen. Sta je ineens in een honk waar je door de rook (niet alleen van de sigaretten) nauwelijks iets kunt zien. Dan kom je binnen en roep je: 'Bek houden en neem wat te zuipen van mij!' Vervolgens gaan ze joelen en kun je pas met ze in gesprek."

Krachtenveld rond de club

"Om te overleven is het belangrijk het krachtenveld rond een club goed in te schatten. Supporters, sponsors, media, ereleden, oud-trainers, oud-spelers. Die invloed is vrij groot. Zij kunnen druk gaan uitoefenen als je drie keer verliest of, zoals in ons geval bij NEC, een paar keer niet promoveert. Dan kan het niet zo zijn dat we de volgende dag allemaal in een hoekje gaan liggen."

"Rust is cruciaal. Dat krijg je door een hele goede verstandhouding met je raad van commissarissen, de toezichthouders. Met hen val je terug op beleid. Niet op beleid van één jaar, maar beleid waar je minimaal drie jaar aan wilt werken. Vaak zie je dat directeuren niet gesteund worden door mededirecteuren of toezichthouders. Als daar scheurtjes beginnen te ontstaan, dan is het gebeurd met je."

'Levensduur voetbaldirecteuren veel te kort'

"Begeleiding van directeuren, zoals de KNVB nu wil, is één. Maar ik denk dat er in de voetbalwereld nog veel te winnen valt door nog een stap daarvoor veranderingen aan te brengen."

"Benoemingen in de top moeten professioneler en onafhankelijker. Neem bijvoorbeeld de toezichthouders bij een club. Vaak zijn het kennissen of vriendjes van. En zulke mensen varen vaak het meest op emotie."

Onafhankelijke commissie

"Als er in de top van de club, op commissaris- en directieniveau, paniek uitbreekt, ontstaan de eerste scheurtjes in de organisatie. Daarom zou ik in de toekomst graag zien dat een onafhankelijke commissie, onder toezicht van de bond, nieuwe topbestuurders bij clubs toetst vóórdat zij in functie treden."

"Op die manier filter je ongeschikte toezichthouders of bestuurders die de druk niet aankunnen er beter uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl