NOS Voetbal

Drie tegengoals en punt voor Zoet bij Utrecht-debuut in Zwolle

Bekijk de samenvatting PEC Zwolle - FC Utrecht

In het eerste eredivisieduel van 2020 hebben PEC Zwolle en FC Utrecht gelijkgespeeld. De debuterende Utrecht-doelman Jeroen Zoet moest drie keer vissen, maar zag zijn elftal even vaak scoren: 3-3.

Het voornaamste wapenfeit van Utrecht tijdens de afgelopen winterstop is het binnenhalen van PSV-keeper Zoet. Hij moet de geblesseerde Maarten Paes vervangen en stond in Zwolle direct in de basis.

PEC ging de winterstop in als nummer vijftien en sleutelde op het trainingskamp in Spanje aan een systeem om degradatie te voorkomen. In plaats van met vier verdedigers begonnen de Zwollenaren tegen Utrecht met vijf man achterin.

Jeroen Zoet (r) met FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen

Utrecht was in het begin dreigender, maar steeds zat er een Zwols been tussen. Sam Kersten ruimde een keer op met de elleboog, zag de VAR. Specialist Simon Gustafson was vanaf de stip weer trefzeker.

De 1-1 viel drie minuten later: verdediger Mark van der Maarel verkeek zich compleet op een lange bal, waarna PEC-spits Mike van Duinen simpel kon intikken en Zoet voor het eerst als Utrecht-doelman passeerde.

Zoet moest vlak na rust nogmaals vissen na een zwabberschot van Kenneth Paal, met wie hij bij PSV nog enkele duels samenspeelde. Daarna voorkwam de debuterende doelman met een paar prima reddingen erger.

• Pro Shots
    Mike van Duinen (l), de maker van de gelijkmaker tegen FC Utrecht
  • Pro Shots
    Utrecht-middenvelder Joris van Overeem baalt, terwijl de spelers van PEC feestvieren
  • Pro Shots
    Gyrano Kerk viert zijn goal tegen PEC Zwolle

Utrecht zette daarop aan en Gyrano Kerk, een van de blikvangers in de eerste seizoenshelft van de eredivisie, stond precies op de goede plek om de 2-2 binnen te werken.

Vier minuten voor tijd kwam Utrecht op voorsprong. De ingevallen Urby Emanuelson was de architect van de treffer. Met een piekfijne pass stelde hij Issah Abass in staat om te scoren.

Daarmee leek Utrecht de winst in Zwolle te gaan pakken, maar Yuta Nakayama maakte in de 89ste minuut nog de 3-3. In blessuretijd was PEC zelfs nog dicht bij de 4-3, maar Joris van Overeem haalde de bal vlak voor de doellijn weg.

Zoet moest drie keer vissen bij debuut: 'Zo had ik het me niet voorgesteld'

"Nee, zo had ik mijn debuut niet voorgesteld", erkende Zoet na afloop, maar de doelman zag zijn nieuwe ploeggenoten ook goede dingen doen.

"We hebben laten zien dat we fantastisch kunnen voetballen en een wedstrijd kunnen domineren", aldus Zoet. "We gaan er een paar mooie maanden van maken."