Direct naar artikelinhoud
Eredivisie

Investering FC Utrecht in huurling Sam Lammers betaalt zich uit in duel tegen Go Ahead (2-1)

In de winterstop huurde FC Utrecht Sam Lammers van Rangers FC. Prima keus, want de spits maakt het ene doelpunt na het andere.

Sam Lammers in actie tegen Go Ahead.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren vreesde bij degradatie van zijn club ‘te worden opgehangen aan de Dom’, sprak hij met gevoel voor pathos. Dus greep de suikeroom toch weer naar zijn portemonnee in de winterstop waardoor spits Sam Lammers kon worden gehuurd van Rangers FC. Met klinkend resultaat. Lammers scoorde al acht keer in veertien wedstrijden. Zondag tegen Go Ahead (2-1) was het al in de derde minuut raak.

Illustere FC Utrecht-spitsen als Leo van Veen, John van Loen, Igor Gluscevic, Michael Mols en Marc-Antoine Fortuné waren er getuige van, want het was Legends Day bij FC Utrecht. In zes wedstrijden op rij scoren, zoals Lammers lukte, kregen zij nooit voor elkaar.

Alleen Michel Beukers slaagde daarin in 1984. De Galgenwaard vierde tot laat feest, want het winnende doelpunt van invaller Can Bozdogan viel pas in blessuretijd, en Go Ahead was eigenlijk de betere ploeg geweest.

Over de auteur
Bart Vlietstra schrijft voor de Volkskrant over voetbal. 

FC Utrecht, dat na tien wedstrijden nog laatste stond, heeft directe concurrent Go Ahead door de winst op drie punten gezet en lijkt geramd te zitten voor deelname aan de play offs om Europees voetbal, de traditionele doelstelling.

Wie wint, heeft vrienden, wie scoort helemaal. Na afloop vragen jongetjes aan de eeuwig jong ogende Lammers (26) of hij topscorer van Nederland is, en smeken ze om zijn shirt. Lammers moet lachen en blijft even met ze praten.

Carrière vol verhuizingen

‘Doelpunten maken is het mooiste wat er is,’ stelt de spits. ‘Ook al was het geen heel moeilijke bal,’ zegt hij over zijn intikker na een goede voorzet van Jens Toornstra. ‘Ik hoorde van het record, ik ben er blij mee.’

Veel garanties dat Lammers zo makkelijk doelpunten zou maken voor FC Utrecht waren er niet. In zijn laatste vijf seizoenen scoorde hij slechts elf keer.

Lammers heeft op het oog alles wat een goede spits moet hebben, hij is lang, balvaardig, een aanspeelpunt en kan net zo makkelijk met links als met rechts schieten. In het seizoen 2018-2019 scoorde hij zestienmaal voor Heerenveen, een uitstekend moyenne.

Heerenveen huurde hem van PSV, dat hem in 2020 verkocht aan Atalanta Bergamo. De Italiaanse subtopper verhuurde hem na een seizoen met slechts 277 speelminuten achtereenvolgens aan Eintracht Frankfurt, Empoli en Sampdoria. Rangers kocht hem afgelopen zomer en gaf hem een vierjarig contract, maar na een half seizoen was er dus alweer een nieuwe halte.

FC Utrecht-coach Ron Jans zegt geen geheim medicijn te hebben aangewend voor de opgelaaide doelpuntendrift van de spits. ‘Gewoon opstellen, vertrouwen geven. Hij doet het vooral zelf. Hij kwam hier met een enorme drive om zichzelf te laten zien.’

Sam Lammers is altijd omhoog blijven kijken in die lange periode van schaarste aan ‘het mooiste wat er is’. Hij maakte alsnog ‘veel mooie momenten mee’ de afgelopen jaren. Atalanta was succesvol in de Champions League, Eintracht won de Europa League. Het voortdurende verhuizen, trok geen heel zware wissel op hem.

Scherp voor de goal

Hij kijkt verbaasd bij de vraag of hij een speciale verhuiskoffer had die telkens in de gang klaarstond. ‘Het is niet dat je steeds op vakantie gaat, hoor. Je bent telkens een jaar ergens, soms een halfjaar. Dat is het leven van een voetballer. Het is fijner om langer op een plek te zijn, maar je hebt het soms niet in de hand. Kijk, ik kies altijd voor spelen. Als ik merk dat ik ergens niet aan de bak kom, en ik krijg ergens anders de mogelijkheid wel dan kies ik daarvoor.’

Hij ziet zijn voetbalcarrière als een kans op voortdurende ontwikkeling. ‘Vorig seizoen speelde ik in Italië bij twee clubs die onderaan voetballen, het is logisch dat je dan minder kansen krijgt, dan is het belangrijker om ballen vast te houden voorin. Dan nog vind ik dat je als spits meer doelpunten moet maken dan ik heb gedaan. Maar door al die ervaringen ben ik allrounder geworden. Vandaag laat ik zien voor de goal scherp te zijn en houd ik ballen vast.’

Toch werd hij lang gezien als een toptalent dat het Nederlands elftal moest kunnen halen. Had hij ergens een andere beslissing moeten nemen? ‘Pfff…. Dit zijn vragen zeg, voor na een wedstrijd. Ik neem die beslissing, soms kies je voor voetbal, soms voor een nieuwe omgeving. Ik heb telkens achter mijn keuzes gestaan.’

Met zijn zelfvertrouwen was niets mis toen hij aankwam in Utrecht. ‘Ik heb tegen de club en de trainer gezegd: ik wil het hoogst haalbare. We gaan samen Europees voetbal halen.’

Waar hij komende zomer terechtkomt, weet hij nog niet. Hij leeft in het nu en het nu is mooi. Als hij om kwart over zes het stadion verlaat, lallen oudere supporters met een biertje in de hand: ‘Lammers, Lammers, Lammers’.