Tops en Flops: spektakel in Alkmaar, Lindhout faalt in topper

30 januari 2023, 10:00

Feyenoord laat twee dure punten liggen in Enschede, AZ en FC Utrecht voeren een ware voetbalshow op, PSV herstelt zich van de nederlaag in Emmen, Ajax maakt een einde aan een belabberde reeks en FC Volendam deelt een enorme tik uit aan FC Groningen. Speelronde 19 in de Eredivisie zorgde voor voldoende stof tot napraten en dat doet FCUpdate.nl aan de hand van de Tops en Flops van het afgelopen weekend.

Tops

Tien doelpunten in Alkmaar

Met stipt op één staat natuurlijk de ontmoeting tussen AZ en FC Utrecht van afgelopen zaterdag. Wie had gedacht dat AZ een eenvoudige overwinning zou gaan boeken, kwam bedrogen uit. FC Utrecht zat na twintig minuten op rozen. Anastasios Douvikas zorgde met twee doelpunten binnen zestien minuten voor een geweldige start voor de bezoekers. AZ gaf zich echter niet zomaar gewonnen. De ploeg van trainer Pascal Jansen knokte zich terug en leek zelfs met een 3-2 voorsprong te gaan rusten, ware het niet dat Nick Viergever nog voor het rustsignaal er 3-3 van maakte. Amper bekomen van de spectaculaire eerste 45 minuten gingen beide ploegen in de tweede helft vrolijk door met vermaken. Zowel AZ als FC Utrecht sloeg nog tweemaal toe: 5-5. Hoewel de AZ-supporters na het laatste fluitsignaal niet wisten of zij moesten klappen of teleurgesteld moesten zijn, zullen óók zij de wedstrijd niet heel vergeten. En er is nóg meer spektakel aanstaande, want volgende week treffen de clubs elkaar in de KNVB Beker. 

FC Volendam dendert door

Na een dramatische eerste seizoenshelft leek er voor FC Volendam niets anders op te zitten dan keihard strijden tegen degradatie. Maar niets blijkt minder waar. Trainer Wim Jonk leek in de winterstop op weg naar de uitgang, maar heeft de ploeg inmiddels aan de praat gekregen. FC Volendam won in januari al van SC Cambuur en RKC Waalwijk, pakte afgelopen donderdag een punt in de Johan Cruijff ArenA en deed zondagmiddag wederom uitstekende zaken in de strijd om handhaving. Een overwinning was het enige wat telde in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen en die kwam er uiteindelijk ook. Een treffer van Robert Mühren bezorgde FC Volendam de volle buit én veel belangrijker nog; ademruimte op de ranglijst. De Volendammers bekleden momenteel de vijftiende plek en hebben vier punten meer dan SC Cambuur en FC Groningen. Het gaat er de komende maanden nog flink om spannen, maar in het Kras Stadion geloven ze weer in handhaving.

Pröpper is terug op de Nederlandse velden

Met de terugkeer van Davy Pröpper naar Eindhoven leek PSV in de zomer van 2021 een serieuze slag te slaan op de transfermarkt. Maar Pröpper had de pech dat het middenveld goed draaide en toenmalig trainer Roger Schmidt geen reden zag om te gaan wisselen. Met als gevolg dat Pröpper wegkwijnde op de bank en het plezier in het spelletje verloor. De middenvelder besloot vorig jaar uit het voetbal te stappen, maar het begon de voorbije maanden toch weer te kriebelen. Pröpper sloot aan bij Vitesse om te kijken of hij het weer wilde gaan proberen. En ja hoor, de zeventienvoudig Oranje-international vindt het weer leuk om voetballer te zijn en maakte zaterdag zijn rentree in de eredivisie. Vitesse-trainer Philip Cocu gunde de 'winteraanwinst' een klein half uur tijdens het uitduel met sc Heerenveen. "Het is alsof je net begint", zei hij na afloop voor de camera van ESPN. 

Santiago Giménez maakt het waar

Cyriel Dessers en Bryan Linssen vochten vorig seizoen een interessante concurrentiestrijd uit in de punt van de Feyenoord-voorhoede. Dit seizoen gaat het tussen Danilo en Santiago Giménez. De laatstgenoemde maakte van de zomer de overstap vanuit Mexico naar Rotterdam. Waar hij in zijn thuisland aan de lopende band scoorde, ging het in Nederland een stuk moeizamer. Maar de Mexicaan lijkt de concurrentiestrijd met Danilo inmiddels definitief in zijn voordeel te hebben beslecht. Trainer Arne Slot gaf voorafgaand aan de kraker tegen FC Twente al aan dat Giménez een streepje voor heeft op Danilo. Het kan haast niet anders dan dat inmiddels een streep is geworden. Giménez was in Enschede een ware plaag voor de verdediging van de thuisploeg, resulterend in een fraaie kopgoal. Hij staat inmiddels op acht treffers in Rotterdamse dienst, maar belangrijker nog; hij lijkt het spel van Slot eindelijk onder de knie te krijgen.

Ajax maakt einde aan dramatische reeks

Na zeven Eredivisie-duels op rij zonder zege pakte Ajax zondag op Woudestein eindelijk weer eens de volle buit. Excelsior werd met 1-4 verslagen door de ploeg van interim-trainer John Heitinga, die voorlopig de taken van de vorige week ontslagen Alfred Schreuder op zich neemt. Hoewel de Amsterdammers defensief nog altijd kwetsbaar oogden tegen de kleinste Eredivisie-club van Rotterdam, kwam de zege als geroepen. Door het puntverlies van koploper Feyenoord en nummer twee AZ heeft Ajax bovendien nog altijd zicht op de bovenste plaatsen: de achterstand op de aartsrivaal bedraagt ondanks de dramatische serie onder Schreuder nog altijd 'slechts' vijf punten. De landstitel is met nog vijftien duels te spelen dus nog lang niet uit het zicht, al zal Heitinga of diens eventuele vervanger nog wel flink aan het spel van de ploeg moeten sleutelen om daadwerkelijk aan eremetaal te kunnen denken.

Lees ook: Heitinga over eerste helft van Ajax: "Heb mij mateloos geïrriteerd"

Flops

FC Groningen wanhopig op zoek naar vertrouwen én punten

Twee keer wist FC Groningen in Volendam terug te komen van een achterstand. Maar de derde Volendamse treffer van Robert Mühren was de ploeg van Dennis van der Ree uiteindelijk toch te machtig waardoor de thuisploeg met een 3-2 overwinning van het veld stapte. En dus stond het geplaagde FC Groningen in Noord-Holland voor de achtste Eredivisie-wedstrijd op rij zonder zege. In die reeks, die begon na de zeldzame 4-2 thuisoverwinning op PSV in oktober, pakte het bovendien slechts een enkel punt tegen mede-laagvlieger FC Emmen. De ambitieuze club die zichzelf graag presenteert als de Trots van het Noorden verkeert in een sportieve crisis van jewelste en zal heel rap punten moeten pakken om weg te komen uit de onderste regionen. 

SC Cambuur geeft knappe uitzege geen vervolg

In Leeuwarden hoopte SC Cambuur de uitoverwinning op FC Groningen van de midweekse speelronde een passend vervolg te geven tegen Fortuna Sittard. Bovendien betekende het duel een kans voor Cambuur-trainer Sjors Ultee om wraak te nemen op de Limburgse club die hem al vroeg in het seizoen aan de kant schoof. Mees Hoedemakers zette de ploeg in de eerste helft op het juiste spoor door de 1-0 aan te tekenen, maar in de tweede helft gaf de ploeg na een curieus drama waarbij de VAR een hoofdrol speelde de zege alsnog uit handen. Twaalf punten heeft de ploeg nu slechts, net zoveel als het hierboven al beschreven FC Groningen dat slechts op doelsaldo de laatste plaats in de competitie bezet. Ook voor Cambuur geldt dat elk punt momenteel méér dan welkom is. 

Arbitrage faalt in topper

Feyenoord-trainer Arne Slot wilde het zondag na afloop van de ontmoeting met FC Twente het liefst over de wedstrijd hebben, maar hij zag zich genoodzaakt ook aandacht te besteden aan het optreden van de arbitrage. Scheidsrechter Allard Lindhout vormde het restant van de zondag het mikpunt van kritiek na een zeer discutabele beslissing in de tweede helft. FC Twente-verdediger Robin Pröpper en Feyenoord-aanvaller Santiago Giménez gingen de lucht in, waarbij de spits een heel licht duwtje gaf. De bal raakte vervolgens de hand van Pröpper, die opvallend genoeg zelf appelleerde voor een handsbal. Lindhout zag er echter een overtreding van Giménez in en floot voor een vrije trap in het voordeel van FC Twente. Slot kon zich totaal niet vinden in die beslissing en liet dat weten ook, waarop Lindhout zelfs naar de kant ging om zijn besluit uit te leggen aan de oefenmeester. Slot had daar echter geen trek in. Bij Studio Voetbal waren de tafelgasten allemaal van mening dat Feyenoord recht had op een strafschop. "Dit is totaal geen discussie. Het is gewoon een penalty", zei Ibrahim Afellay.

Alkmaarse defensie zo lek als een mandje

Voetballiefhebbers konden hun plezier afgelopen zaterdag niet op. AZ en FC Utrecht verzorgden in Alkmaar de leukste wedstrijd van dit seizoen in de Eredivisie. Maar daar kocht de thuisploeg weinig voor. De ploeg van trainer Pascal Jansen was bij een overwinning (tijdelijk) op gelijke hoogte gekomen met koploper Feyenoord, maar gaf tegen FC Utrecht tweemaal een voorsprong uit handen. Na de 5-4 van Vangelis Pavlidis - zijn derde van de avond - leek de wedstrijd wel beslist, maar de bezoekers maakten twee minuten later weer gelijk. De manier waarop Sander van de Streek de eindstand op 5-5 kon bepalen, sprak boekdelen over de defensie van de Alkmaarders. Die was de hele avond al zo lek als een mandje. Vijf keer scoren tegen FC Utrecht is in negen van de tien gevallen genoeg voor een overwinning, maar als je defensie zo staat te schutteren, verdien je de drie punten ook niet. 

Bel Hassani pakt wéér rood

RKC Waalwijk boekte zaterdagavond een belangrijke 2-0 overwinning op FC Emmen. Een smetje op de zege was de rode kaart voor Iliass Bel Hassani. De aanvallende middenvelder werd vroeg in de tweede helft na ingrijpen van de VAR voortijdig naar de kleedkamer gestuurd. Over die beslissing viel te discussiëren, maar iedereen zal het erover eens zijn dat het geen slimme actie was van de voetballer. Rond de middenlijn zoveel risico nemen in een duel is vragen om problemen. Daarmee begint Bel Hassani inmiddels wel een beetje het lachertje van RKC Waalwijk te worden. Hij was immers pas net weer terug van een schorsing. Bel Hassani werd in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop tegen NEC al na elf minuten met rood van het veld gestuurd na een kopstootbeweging richting Souffian El Karouani. Bel Hassani gaf destijds na afloop toe dat het een 'stomme actie' was, waarmee hij zijn ploeg in de steek had gelaten. Hij blijkt een slechte leerling...

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen